background image
glavni reklamni bannerglavni reklamni bannerglavni reklamni bannerglavni reklamni bannerglavni reklamni bannerglavni reklamni banner
Objavljeno: 27.06.2011 u 10:10.| Izvor: Hardwarebase.net| Autor: Jusuf Ćano

Recenzija Chieftec kućišta

Posljednjih nekoliko godina ovaj proizvođač se fokusirao na napojne jedinice, dok je segment kućišta stavljen u drugi plan. Situacija bi se ubrzo mogla promijeniti, s obzirom da je Chieftec odnedavno i zvanično prisutan na našem tržištu.
veličina teksta 
Slika: Recenzija Chieftec kućišta

Chieftec kućišta

Portal Hardwarebase.net objavio je recenziju Chieftec kućišta.

Čitavu recenziju Vam uz dopuštenje Hardwarebase portala prenosimo:

Kompanija Chieftec osnovana je prije više od 20. godina, te je u ovom periodu stekla imidž proizvođača visokokvalitetnih PC kućišta i napojnih jedinica. Kućišta ove kompanije svakako su poznata i na našim prostorima, a poseban uspjeh Chieftec je ostvario sa Dragon serijom kućišta.

Posljednjih nekoliko godina ovaj proizvođač se fokusirao na napojne jedinice, dok je segment kućišta stavljen u drugi plan. Situacija bi se ubrzo mogla promijeniti, s obzirom da je Chieftec odnedavno i zvanično prisutan na našem tržištu, te smo dobili priliku testirati dva na tržištu relativno svježa modela kućišta, iz nižeg cjenovnog ranga.

Chieftec DF-02B-B-400

Skuplji model na testu dolazi pod oznakom DF-02B-B-400, a radi se predstavniku Giga serije u klasi midtower kućišta. Poznavaoci sistema imenovanja modela kompanije Chieftec, već će iz oznake zaključiti da se radi o crnom kućištu uz koje se isporučuje i napojna jedinica snage 400W. Ovo kućište ima dimenzije od 487 x 200 x 430mm, te je sposobno prihvatiti micro ATX i ATX matične ploče. DF-02B je napravljen od čelika i plastike, no s obzirom da se radi o relativno tankom čeličnom limu, masa kućišta je tek 6kg. Iako daleko od mase Chieftec modela od prije desetak godina, koji su znali težiti i više od 15kg, DF-02B je poprilično čvrsto kućište.

Prednjom maskom dominiraju četiri utora za 5,25-inčne uređaje, a omogućena je i ugradnja jednog 3,5-inčnog uređaja. U donjem dijelu napravljen je ventilacijski otvor iza kojeg je predviđena ugradnja 120mm ventilatora, a koji se nažalost ne isporučuje uz kućište. Spomenuti otvor skrivaju vrata koja se mogu otvoriti, a iza kojih je postavljen odvojivi filter prašine. Otprilike na sredini prednje maske ugrađen je I/O panel sa dva USB 2.0 prota i 3,5mm audio konektorima.

Dva dodatna ventilatora mogu se ugraditi na stranicu kućišta, a jedan ventilator moguće je ugraditi i na dno kućišta. Ipak, ovi otvori za ventilatore ne dolaze sa filterima prašina, pa ostaje nejasno zbog čega je uopšte proizvođač odlučio ugraditi filter na ventilator na prednjoj strani. Jedan 120mm ventilator može se ugraditi i na stražnju stranicu, a proizvođač je ostavio i otvore za cijevi vodenog hlađenja.

Iako se radi o relativno jeftinom kućištu namijenjenom ne pretjerano zahtjevnim korisnicima, ovakvi detalji svakako doprinose pozitivnoj slici testnog kućišta. Pogledom na stražnju stranicu kućišta otkrivamo i da je proizvođač napojnu jedinicu ugradio na dno kućišta. Nakon uklanjanja stranice kućišta, a koja se uobičajeno za današnja kućišta može ukloniti bez korištenja alata, otkrivamo da je i unutrašnjost kućišta izuzev napojne jedinice obojena u crno.


Unutar kućišta pronaći ćete i kartonsku kutiju sa potrebnim dijelovima za ugradnju 3,5 i 5,25-inčnih uređaja, vijcima i drugim potrebnim sitnicama. Pored spomenuta četiri 5,25 inčna utora, i jednog 3,5-inčnog utora za uređaje poput čitača memorijskih kartica ili floppy uređaja, omogućena je i ugradnja sedam 3,5-inčnih tvrdih diskova ili SSD-ova. Naravno, svi ovi uređaji ugrađuju se bez korištenja alata, uz pomoć priloženih plastičnih vodilica. Otvori za PCI kartice zaštićeni su limenim zatvaračima, koji se nakon prvog uklanjanja više ne mogu vratiti, a proizvođač je u pakovanje uključio samo jedan iskoristivi zatvarač koji možete koristiti više puta.

U visini CPU utora napravljen je otvor koji će vam omogućiti izmjenu hladnjaka bez potrebe za vađenjem matične ploče iz kućišta. Osim toga, napravljeno je i dovoljno otvora koji će omogućiti skrivanje kablova. Unutrašnjost kućišta vrlo je jednostavna, te kao što smo rekli, omogućava ugradnju matičnih ploča u micro ATX ili ATX formatu. Kavez za tvrde diskove moguće je ukloniti, čime se omogućava ugradnja praktično bilo koje grafičke kartice na tržištu.

Kao što smo već spomenuli, testni model dolazi sa napojnom jedinicom snage 400W, a radi se o modelu pod oznakom GPA-400S. Radi se o predstavniku iArena serije kompanije Chieftec, sa aktivnim PFC-om i dva 12V raila (18 i 17A). ULN broj (E144195) otkriva nam da se radi o proizvodu kompanije Sirtec, jednom od najvećih OEM proizvođača napojnih jedinica, čiji se proizvodi između ostalog prodaju i pod Thermaltake brandom. Uz aktivni PFC, GPA-400S napojna jedinica ima i sve one zaštitne mehanizme koje očekujete od skupljih napojnih jedinica poput zaštite od kratkog spoja, visokog ili niskog napona, preopterećenja, pregrijavanja i slično.

Testno DF-02B-B-400 kućište sa 400W napojnom jedinicom dostupno je po relativno pristupačnoj cijeni od 159KM. Napojna jedinica snage 400W naravno neće zadovoljiti potrebe zahtjevnijeg korisnika, no takvim korisnicima ovaj paket nije niti namijenjen. Ukoliko vam se kućište ipak sviđa, a imate potrebu za napojnom jedinicom sa više snage, u prodaji su dostupni i modeli bez napojne jedinice, koji se mogu kupiti po cijeni od 95KM, što će naprednijim korisnicima DF-02B-B svakako učiniti zanimljivijim.

Treba imati na umu da se radi o relativno jeftinom kućištu koje naravno nije bez mana. Detalj koji se svakako ističe jeste besmislenost filtera prašine na prednjem ventilatoru, dok su preostala četiri otvora za ventilatore, kao i otvor za ventilaciju napojne jedinice, potpuno nezaštićeni od prašine. Izuzev ovog detalja, DF-02B-B-400 je u svojoj cjenovnoj klasi izuzetno konkurentan, kako dizajnom, tako i funkcionalnošću.

Chieftec CQ-01B-400-FOB

Drugi model koji se našao na testu nosi oznaku CQ-01B-400-FOB, a također se radi o midtower modelu crne boje, sa istom GPA-400S napojnom jedinicom. Sa dimenzijama od 428x160x410mm, ovo kućište znatno je manje od predstavnika Giga serije, no također nudi podršku za micro ATX i ATX matične ploče. CQ-01B je također napravljen od čeličnog lima i plastike, no zbog skromnijih dimenzija ima i nešto manju masu.

Prednja strana ovog kućišta omogućava ugradnju tek dva 5,25-inčna uređaja, a te jednog 3,5-inčnog uređaja, no unutrašnjost otkriva mogućnost ugradnje pet 5,25-inčnih uređaja, od čega se tri koriste za 3,5-inčne tvrde diskove. Kao i kod skupljeg modela, na prednjoj strani CQ-01B kućišta ugrađena su dva USB 2.0 porta i audio konektori. Najveći dio prednje maske prekriven je čeličnom mrežom koja omogućava ventilaciju, a pri dnu se nazire prostor za ugradnju 120mm ventilatora. CQ-01B kao i veći model dolazi bez ventilatora, no nudi sasvim dovoljno opcija za efikasno hlađenje.

Pored prednjeg 120mm ventilatora, moguća je ugradnja dva dodatna ventilatora istih dimenzija na stranicu kućišta, dok se na stražnju stranu mogu ugraditi dva 80mm ventilatora. Iako se mali 80mm ventilatori danas čine zastarjelim i nepraktičnim, širina kućišta od tek 16cm bila je poprilično ograničavajući faktor pri dizajnu kućišta, pa za ventilatore većeg prečnika vjerovatno nije niti bilo mjesta. Pogledom na stražnju stranu kućišta otkrivamo da je unutrašnjost u ovom slučaju ostala neobojena, odnosno dolazi u boji metala.

Izuzev činjenice da se napojna jedinica u ovom slučaju ugrađuje pri vrhu kućišta, stražnja strana kućišta ne nudi ništa vrijedno spomena. Stranice kućišta pričvršćene su vijcima koji se mogu ukloniti bez korištenja alata. Uklanjanjem stranice kućišta otkriva se pogleda na poprilično jednostavnu i skučenu unutrašnjost. Nosač matične ploče ima više kružnih otvora koji su napravljeni kako bi se smanjila masa kućišta kao i poboljšalo hlađenje matične ploče, no neki od otvora se mogu iskoristiti i za skrivanje kablova.


Generalno, radi se o klasičnom predstavniku niže klase, kojeg odlikuje solidna čvrstoća konstrukcije i moderan dizajn. Testni CQ-01B-400-FOB sa uključenom GPA-400S napojnom jedinicom dolazi po cijeni od 119KM, što je izuzetno privlačna cijena za ovakvo pakovanje. S spomenutom cijenom CQ-01B ulazi u klasu jeftinih kineskih kućišta, no nudi znatno više.

Zaključak

Testirana Chieftec kućišta vjerovatno se neće svidjeti zahtjevnim korisnicima, no ova kućišta njima nisu ni namijenjena. Svakako je bitno napomenuti da su DF-02B i CQ-01B daleko od onoga što smo navikli dobiti od Chiefteca, no još uvijek se radi o izuzetno konkurentnim kućištima u svojim klasama. Veći model, CQ-01B se nameće kao jeftina opcija igračima i korisnicima koji imaju visoke zahtjeve po pitanju hlađenja, a definitivno će zadovoljiti potrebe prosječnog korisnika.

CQ-01B s druge strane cilja na najniži tržišni segmentu, u kojem svakako nudi mnogo, i sigurno više od jeftinih modela neimenovanih proizvođača. Oba testirana modela odlikuje povoljan odnos cijene, karakteristika i funkcionalnosti, te ukoliko tražite kućište u nižim cjenovnim kategorijama, svakako obratite pažnju na testirane modele.


VIJESTI

ruckusprvi-wave-2-access-point-zoneflex-r710
Ruckus: prvi Wave 2 Access Point - ZoneFlex R710
microsoft-akcija--sedmice-povezite-se-sa-cloudom-preko-office_a-365
Microsoft AKCIJA - povežite se sa cloudom preko Office-a 365!
disti-ponuda-sedmice-dell-latitude-3550
DISTI ponuda sedmice: Dell Latitude 3550
budite-u-korak-sa-cloudom-zasto-trebate-imati-microsoft-office-365
Budite u korak sa cloudom: zašto trebate imati Microsoft Office 365?
dell-inspiron-2350-aio-touch-screen-desktop
Dell Inspiron 2350 AIO Touch Screen Desktop

 

Facebook preporuke

DISTI reklame


Google reklame

_ _ _ _ _ _ _ _