background image
glavni reklamni bannerglavni reklamni bannerglavni reklamni bannerglavni reklamni bannerglavni reklamni bannerglavni reklamni banner
Objavljeno: 02.06.2011 u 09:23.| Izvor: Disti| Autor: Disti

Lajkanje na Google-ov način

Google je učinio dostupnom mogućnost postavljanja svoga "+1 dugmeta" (popularnog like) na web stranice.
veličina teksta 
Slika: Lajkanje na Google-ov način

Google +1 dugme

U maju predstavljena mogućnost preporučivanja određenog sadržaja na neovisnim web stranicama od jučer (01.06.2011) postala je i javno dostupna.

Ovim potezom Google slijedi praksu društvenih mreža o tzv dijeljenju popularnog sadržaja tako što će korisnik jednostavno kliknuti na za to predviđeno dugme.

 

(Možete testirati tako što će te ovaj tekst ili bilo koji drugi na našem portalu preporučiti klikom na sličicu )

Prema najavama Google-a veći broj preporuka određene stranice direktno će uticati na rangiranje iste stranice na Google tražilici. Kao da ovo nije dovoljan razlog da ova opcija postane popularna Google je omogućio i preporučivanje (lajkanje :) op.a.) web stranica direktno na listi rezultata za određeni upit. Ova opcija dostupna je jedino kada se koristi Google tražilica na engleskom jeziku www.google.com

Stranice koje ste preporučili možete pogledati na početnoj stranici vašeg Google account-a, samim tim preporučivanje je omogućeno jedino ako ste prijavljeni na neki od google servisa (npr. GMAIL)

Informacije koje slijede o ovoj opciji preuzete direktno sa Google Profiles Help stranice:

Oznake +1 na web-lokacijama kojima ne upravlja Google

Prilagođavanje oznakama +1 na web-lokacijama kojima ne upravlja Google omogućuje Googleu da sadržaj i oglase na cijelom webu prilagodi vama na temelju vašeg Google profila, označavanja sa +1 i društvenih veza. Google pritom ne dijeli vaše podatke s vanjskim web-lokacijama.

Pregledajte preporuke prijatelja
Ako omogućite oznake +1 na web-lokacijama kojima ne upravlja Google, prikazuju se preporuke ljudi koje poznajete kada pregledavate sadržaj koji su označili sa +1. Na primjer, recimo da vaš prijatelj klikne gumb +1 na web-lokaciji za zabavu. Ako posjetite tu web-lokaciju, uz gumb +1 prikazuje se preporuka vašeg prijatelja.

Ako omogućite oznake +1 na web-lokacijama kojima ne upravlja Google, vaši podaci niti podaci vaših prijatelja ne dijele se na web-lokaciji koju pregledavate (osim ako ne pristanete na dijeljenje podataka na web-lokaciji). Google tu djeluje kao posrednik između vas i vanjskih web-lokacija prikazujući vaše podatke samo vama, a da ih pritom ne dijeli na web-lokaciji.

Pogledajte samo sve oznake +1
Ako onemogućite oznake +1 na web-lokacijama kojima ne upravlja Google, oznake +1 vaših društvenih veza ne prikazuju se na web-lokacijama izvan Google mreže. Na primjer, ako vaš prijatelj označi članak na web-lokaciji s vijestima sa +1 te vi otvorite taj članak, prikazuje se samo ukupni zbroj anonimnih korisnika koji su web-lokaciju također označili sa +1.

Oznake +1 na web-lokacijama kojima ne upravlja Google i vaše radnje na webu
Kada kliknete gumb +1, pokazujete želju da prikažete, podijelite ili preporučite određeni sadržaj na mreži, uključujući oglase. Ako vaš prijatelj odluči označiti oglas, stranicu ili rezultat pretraživanja sa +1, ta oznaka +1 može se prikazati i na drugim web-lokacijama. Google pohranjuje vaše oznake +1 kako bi prilagodio web, primjerice, prikazivanjem tih oznaka vašim društvenim vezama i ostalima kojima bi mogle biti od koristi.

Ako ste odlučili karticu Oznake +1 prikazivati svima, korisnici koji posjete vaš Google profil mogu vidjeti sve stavke koje ste označili sa +1. Ako ste odlučili zadržati karticu Oznake +1 za sebe, samo vi možete vidjeti sadržaj svoje kartice Oznake +1.

Upravljajte oznakama +1: uvijek imate nadzor nad sadržajem s oznakama +1. Svim oznakama +1 možete upravljati na kartici Oznake +1 na svome profilu.

Omogućite ili onemogućite oznake +1 na web-lokacijama kojima ne upravlja Google prilikom prvog označavanja stavke sa +1
(Ako još nemate Google profil, prije nego što označite stavke sa +1 ili onemogućite oznake +1 na web-lokacijama kojima ne upravlja Google, pojavit će se uputa da ga izradite.)


VIJESTI

ruckusprvi-wave-2-access-point-zoneflex-r710
Ruckus: prvi Wave 2 Access Point - ZoneFlex R710
microsoft-akcija--sedmice-povezite-se-sa-cloudom-preko-office_a-365
Microsoft AKCIJA - povežite se sa cloudom preko Office-a 365!
disti-ponuda-sedmice-dell-latitude-3550
DISTI ponuda sedmice: Dell Latitude 3550
budite-u-korak-sa-cloudom-zasto-trebate-imati-microsoft-office-365
Budite u korak sa cloudom: zašto trebate imati Microsoft Office 365?
dell-inspiron-2350-aio-touch-screen-desktop
Dell Inspiron 2350 AIO Touch Screen Desktop

 

Facebook preporuke

DISTI reklame


Google reklame

_ _ _ _ _ _ _ _