background image
glavni reklamni bannerglavni reklamni bannerglavni reklamni bannerglavni reklamni bannerglavni reklamni bannerglavni reklamni banner
Objavljeno: 27.05.2011 u 12:49.| Izvor: enterprisefeatures.com| Autor: Disti

Još malo pa nestalo IPv4 adresa

Internet Assigned Number Authority (IANA) dodijelio je poslijednju adresu iz globalnog skupa IP adresa regionalnim resursnim centrima (Regional resource administrations (RIR))
veličina teksta 
Slika: Još malo pa nestalo IPv4 adresa

Nedostatak IPv4 adresa

Ovo znači da će uskoro nestati slobodnih IPv4 adresa, a prvi sa tom situacijom suočit će se semlje dalekog Istoka (prije svih Kina).

Postoji nekoliko strategija kojima se ovaj scenario nastoji izbjeći ili barem usporiti, a jedan os osnosvnih je NAT proces odnosno LSNAT, Large scale NAT. NAT omogućava "sakrivanje" velike mreže iza samo jedne IP adrese (ovaj princip koristi se kod kreiranja mreže unutar jedne kompanije). Ipak i ovaj pristup samo će usporiti neizbježan nestanak IPv4 adresa.

Rješenje ovog problema jeste novi pristup adresiranju koji dolazi u formi IPv6 internet protokola.

Međutim problem ovog protokola jeste nedovoljna podrška provider-a za ovaj protokol. Naime, provider-i se pravdaju time da ne postoji dovoljno sadržaja (web stranica) baziranih na ovom protokolu, te da se samim tim ne isplati prelazak na ovaj novi protokol.
S druge strane ponuđači sadržaja činjenicu da svoje stranice ne postavljaju na servere koji imaju podršku za IPv6 pravdaju time da se tim stranicama u većini slučajeva ne može pristupiti zbog toga što internet provider-i ne podržavaju pristup istim. Čime su se doveli u pat poziciju.

Ipak svi su svjestni da je prelazak na novi protokol neminovan, iz ovog razloga velike kompanije poput Google, Facebook, Yahoo!, Akamai odlučile su da svi zajedno jedan dan isprobaju ovaj protokol.
Tako će 8.juna 2011. godine ove kompanije a i sve druge koje se pridruže projektu World IPv6 Day koristiti IPv6 protokol za pristup svojim stranicama.

Iz Bosne i Hercegovine trenutno je vrlo teško pristupiti portalima koji koriste isključivo IPv6 protokol, istina ovih portala je malo, no ipak pristup im je onemogućen.

Da li ste u mogućnosti da pristupite ovim stranicama možete provjeriti koristeći ovaj IPv6 test.

Također ako Vas zanima koje su to stranice koje podržavaju ovaj protokol možete to provjeriti na ovom portalu.


VIJESTI

ruckusprvi-wave-2-access-point-zoneflex-r710
Ruckus: prvi Wave 2 Access Point - ZoneFlex R710
microsoft-akcija--sedmice-povezite-se-sa-cloudom-preko-office_a-365
Microsoft AKCIJA - povežite se sa cloudom preko Office-a 365!
disti-ponuda-sedmice-dell-latitude-3550
DISTI ponuda sedmice: Dell Latitude 3550
budite-u-korak-sa-cloudom-zasto-trebate-imati-microsoft-office-365
Budite u korak sa cloudom: zašto trebate imati Microsoft Office 365?
dell-inspiron-2350-aio-touch-screen-desktop
Dell Inspiron 2350 AIO Touch Screen Desktop

 

Facebook preporuke

DISTI reklame


Google reklame

_ _ _ _ _ _ _ _